2016.04.30 00:00

Élhető településeket!

Céunk:

 1. Önkormányzati szemléletvátás:  nyitottság a lakosok felé, intézkedések a biciklisekért, gyalogosokért; élhető utcák, zebra, a kis utcákban forgalomcsillapítás - lakóövezet tábla, közös útfelület, kerékpárút, sáv. Szeretnénk felhívni az önkormányzatok figyelmét, hogy a költséges és divatos megoldások helyett vannak ésszerűbb, helyi szokásokhoz olcsóbban, könnyebben alkalmazható megoldások is.
 2. Lakossági szemléletváltás: szünjön meg a "mi urak vagyunk kérem, autóval járunk" szemlélet. Akinek autója van, még rövid távon is azzal jár, mert attól tart, hogy csórónak nézik.  A közlekedési eszköz megválasztásánál az ésszerűség legyen a szempont. A társadalom a gyalogosan, kerékpárosan közlekedőt becsülje meg, mert nem szennyezi a levegőt, nem okoz zajt, nem vesz el zöldfelületet.

Megvalósítás:Egy konkrét települést kerékpárral/gyalogosan bejárunk, feltárjuk a hiányosságokat, veszélypontokat. 5-10 oldalas javaslatot készítünk a problémák megoldására, oly módon, hogy az más, hasonló gondokkal küzdő települések számára is alkalmazható legyen. A projekt elvárása, hogy javaslataink  az önkormányzati tervezés és kommunikáció szintjén megjelenjenek. A feladatra Kunhegyest választottuk ki.

MIért választottuk Kunhegyest?

2015. tavaszán hírlevelünkben meghírdettük ezt a projektszolgáltatást,, de a célterületről nem jelentkezett egy település sem. Végül  Kunhegyes polgármesteréhez fordultunk, aki  fogadta felkérésünket. A kunhegyesi középiskola a projektben Együttműködő, utasfórumot is tartottunk Kunhegyesen, ahol a projektet is bemutattuk. Kunhegyes problémái tipikusak.

Eredmény, hatás

2015. október-november folyamán kezdtük a közös munkát. Az önkormányzat elképzeléseit és a mi elképzeléseinket egyeztettük, mindezt úgy, hogy Facebook oldalunkon a lakossági véleményeket is meghallgattunk. Többszöri terepbejárás során tártuk fel a hiányosságokat és a lehetőségeket.

Elkészítettük az Ajánlást, melyet 2016. április 20-án műhelybeszélgetés keretében mutattunk be Kunhegyes Polgármeteri Hivatal Tanácstermében.. Jelen volt még Tomajmonsotora önkormányzata, valamint Kunhegyes Járási Hivatal is. A felmerült problámákat, kéréseket közös Beadványban továbbítottuk az illetékesekhez.

Ajánlás Kerékpáros- és gyalogosbarát település Kunhegyes példáján (Madarassy Judit anyaga)

Levél Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, Kunhegyes parlamenti képviselőjéhez

Levél Dr. Szabó Zsolt NFM államtitkárhoz, Heves járás parlamenti képvislőjéhez

 Kunheg yes példáján mutatjuk be ,—————

Vissza


Fenntartható közlekedést vidéken is! Projektzáró kiadvány

  Fenntartható közlekedést vidéken is! 

Jó közösségi közlekedés, kellemes biciklizés, gyaloglás! Hogyan?  Megtudhatja kiadványunkból. Klikkeljen a címlapra, de nyomtatott kiadásban is megrendelheti e kérdőív kitöltésével!


Láthatósági kampány

Rajzpályázatunkra beérkezett 300 pályamunkából választottuk ki a feliratot, mellyel 650 db mellényt készíttettünk. Főleg óvodákban ill. EMH rendezvényeken osztottuk szét.

 


Kiadványok

 • Fenntartható közlekedést vidéken is!
  A projekt zárókiadványa
  Tovább
 • Utastájékoztató: Hova fordulhat az utas panaszaival?
  Kérje és terjessze nyomtatott formában is!
  Tovább>>
 • Ajánlás a jobb vasútért
  Abádszalókon nyaranta akár napi 300 utas is lehet? Igen, de ezért tenni kell!!
  A vonal többi települése számára is javaslatot adunk, szinte költségmentes megoldásokra
  Tovább>>
 • Ajánlás a kerékpáros és gyalogos közlekedés
  feltételeinek javítására

  Hogyan lehet egy települést kerékpáros- és gyalogosbaráttá tenni? - Kunhegyes példáján mutatjuk be,

Régebbi kiadványaink:

 


A témához kapcsolódó archív linkgyűjtemény

Magyarország vasúti térképe 2010. http://mkk.zpok.hu/doc/b2_2012_03.pdf

Város, vidék, vasút Az Allianz pro Schiene kiadványai a bezárt majd később újraindított német vasutakról: http://mkk.zpok.hu/doc/varos-videk.vasut_2009.pdf http://www.mkk.zpok.hu/doc/hu_aps_positivbeispiele_aufl2_070622_klein.pdf  2007

Életet a térségnek, élelet a vasútnak! - Az Ipolyvölgyi vasút http://mkk.zpok.hu/doc/eletet-a-vasutnak.pdf

A kerékpározás fejlesztésének azükaségessége éa lehetőségei a holland tapasztalatok tükrében: http://www.mkk.zpok.hu/doc/kerparoskozlekedes.pdf

A sikeres város titka http://mkk.zpok.hu/doc/sikeres_varos.pdf

Fogadj örökbe egy megállóhelyet! Projektzáró jelentés

 

 


SZJA 1% Adószámunk: 19179973-1-43

Köszönjük az 1% felajánlásokat, melyet a projekteredmények megőrzésére és a vonal további javítására fordítunk!Támogatók

A Magyar Közlekedési Klub Civil érdek-érvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért projektjét és honlapját támogatja: a Norvég Civil Támogatási Alap


A projekt után is van élet!

  Tovább dolgozunk a Kál-Kápolna - Kisújszállás vasútvonal jobbításán, mely is máshol jó példát ad arra, hogy érdemes szót emelni a jobb menetrendért, jobb vasúti szolgáltatásokért, és az állomások/megállók állapotának javításáért. Örömmel mondhatjuk, hogy a vonal minden települése: Kál, Erdőtelek, Heves, Hevesvezekény, Tarnaszentmiklós,  Kisköre, Abádszalók, Kunhegyes, Kenderes és Kisújszállás az ügy mellé állt.

A kerékpárosok és gyalogosok biztonsága és megbecsülése is célunk. Segítjük a településeket ezirányú törekvéseikben, pl.  Európai Mobilitási Hét programokban és pályázatokban. Keresse velünk a Kapcsolatot!


vaminat 


A projektről

A Bíráló Bizottság a következő ajánlással támogatta a pályázatot: "dolgozzák ki az érdekérvényesítés olyan módszertanát (megállapodások, partnerségek stb.), ami máshol is alkalmas lehet a szárnyvonalak megmentésére."  A fentiek szellemében keressük a megoldást a regionális vasútvonalak menti, többnyire hátrányos helyzetű térségek közlekedési problémáira. Célunk, hogy a regionális szó ne leépülést jelentsen, hanem a régióban élők igényei szerinti közlekedést.  Az utasok és a települések hangja jusson el a döntéshozókhoz, és az ésszerű utasigények találjanak meghallgatásra.  (NFM, KTI, MÁV csoport, busztársaságok.)

Projektidőszak: 2014. július 31. - 2016. április 30.


Társszervezetek, együttműködők


 
Gördögök SE