2015.10.08 14:07

Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét( szeptember 16-22)  a fenntartható, környezetkímélő közlekedéséről szól, amit igyekeztünk kihasználni a projektben.

A 2014-15 évben 6 településen vállaltunk jelenlétet, amit az alábbiak szerint teljesítettünk:

 1. 2015. szeptember 22. Tiszanána EMH rendezvényén bemutatták a láthatósági kampányfilmünket. A kerékpártúrán résztvevők 18 db láthatósági mellényt kaptak.
 2. 2015. szeptember 18. Hevesvezekény  Kerékpáros programok és Fenntartható közlekedés vitafórum Hevesvezekény EMH rendezvényeihez kapcsolódva. Bővebben:http://mkk.zpok.hu/hirlevel/vonattal1508.html
 3. 2015. szeptember 17 Kunhegyes: B+R kiálítás, a B+R utasok köszöntése láthatósági mellénnyel és pirosalmával.
 4. 2015. szeptember 16. Kisköre: B+R kiállítás. A kerékpárral a vasútállomásra érkező utasoknak Városvédő Hős oklevelet adtunk, piros almával kínáltuk. Kisköre EMH rendezvényeihez 70 db láthatósági mellénnyel járultunk hozzá, melyet a helyszínen adtunk át a biciklivel érkező szülőknek.
 5. 2015. szeptember 16 Kenderes: a váróterem falára B+R kiállítást tettünk ki helyi önkéntes segítségével. Kenderes önkormányzat képviseleletében Bodor Tamással szemléztük az állomást a szükségszerű hasznosítás céljából. Az állomás állapotára felhívtuk a MÁV Ingatlanhasznosítási koordinátorának figyelmét. Kenderes részéről a polgármestert adtuk meg kontakt személynek. Reméljük, sikerül az együttműködésük és a szép kis épület méltó funkciót talál.
 6. 2014. szepteber 16. Tiszabő: A helyi általános iskolában Kerékpáros Napot tartottunk, és Tiszabő regisztrált, mint EMH település. A rendezvényről bóveben: http://mkk.zpok.hu/hirlevel/vonattal1409.html

A térség EMH rendezés szempontjából fehér foltnak számított. 2011-ben egy település regisztrált, Kisköre, a többi évben 0 volt a résztvevők száma. Ehhez képer 2015-ben 5 település regisztrált. Azt még nyomozzuk, hogy Tiszabőt és Hevesvezekényt leszámítva a projeknek volt-e motiváló szerepe. Gratulálunk az alábbi településeknek:

 1. Kisújszállás
 2. Kisköre
 3. Hevesvezekény
 4. Heves
 5. Tiszanána

—————

Vissza


Fenntartható közlekedést vidéken is! Projektzáró kiadvány

  Fenntartható közlekedést vidéken is! 

Jó közösségi közlekedés, kellemes biciklizés, gyaloglás! Hogyan?  Megtudhatja kiadványunkból. Klikkeljen a címlapra, de nyomtatott kiadásban is megrendelheti e kérdőív kitöltésével!


Láthatósági kampány

Rajzpályázatunkra beérkezett 300 pályamunkából választottuk ki a feliratot, mellyel 650 db mellényt készíttettünk. Főleg óvodákban ill. EMH rendezvényeken osztottuk szét.

 


Kiadványok

 • Fenntartható közlekedést vidéken is!
  A projekt zárókiadványa
  Tovább
 • Utastájékoztató: Hova fordulhat az utas panaszaival?
  Kérje és terjessze nyomtatott formában is!
  Tovább>>
 • Ajánlás a jobb vasútért
  Abádszalókon nyaranta akár napi 300 utas is lehet? Igen, de ezért tenni kell!!
  A vonal többi települése számára is javaslatot adunk, szinte költségmentes megoldásokra
  Tovább>>
 • Ajánlás a kerékpáros és gyalogos közlekedés
  feltételeinek javítására

  Hogyan lehet egy települést kerékpáros- és gyalogosbaráttá tenni? - Kunhegyes példáján mutatjuk be,

Régebbi kiadványaink:

 


A témához kapcsolódó archív linkgyűjtemény

Magyarország vasúti térképe 2010. http://mkk.zpok.hu/doc/b2_2012_03.pdf

Város, vidék, vasút Az Allianz pro Schiene kiadványai a bezárt majd később újraindított német vasutakról: http://mkk.zpok.hu/doc/varos-videk.vasut_2009.pdf http://www.mkk.zpok.hu/doc/hu_aps_positivbeispiele_aufl2_070622_klein.pdf  2007

Életet a térségnek, élelet a vasútnak! - Az Ipolyvölgyi vasút http://mkk.zpok.hu/doc/eletet-a-vasutnak.pdf

A kerékpározás fejlesztésének azükaségessége éa lehetőségei a holland tapasztalatok tükrében: http://www.mkk.zpok.hu/doc/kerparoskozlekedes.pdf

A sikeres város titka http://mkk.zpok.hu/doc/sikeres_varos.pdf

Fogadj örökbe egy megállóhelyet! Projektzáró jelentés

 

 


SZJA 1% Adószámunk: 19179973-1-43

Köszönjük az 1% felajánlásokat, melyet a projekteredmények megőrzésére és a vonal további javítására fordítunk!Támogatók

A Magyar Közlekedési Klub Civil érdek-érvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért projektjét és honlapját támogatja: a Norvég Civil Támogatási Alap


A projekt után is van élet!

  Tovább dolgozunk a Kál-Kápolna - Kisújszállás vasútvonal jobbításán, mely is máshol jó példát ad arra, hogy érdemes szót emelni a jobb menetrendért, jobb vasúti szolgáltatásokért, és az állomások/megállók állapotának javításáért. Örömmel mondhatjuk, hogy a vonal minden települése: Kál, Erdőtelek, Heves, Hevesvezekény, Tarnaszentmiklós,  Kisköre, Abádszalók, Kunhegyes, Kenderes és Kisújszállás az ügy mellé állt.

A kerékpárosok és gyalogosok biztonsága és megbecsülése is célunk. Segítjük a településeket ezirányú törekvéseikben, pl.  Európai Mobilitási Hét programokban és pályázatokban. Keresse velünk a Kapcsolatot!


vaminat 


A projektről

A Bíráló Bizottság a következő ajánlással támogatta a pályázatot: "dolgozzák ki az érdekérvényesítés olyan módszertanát (megállapodások, partnerségek stb.), ami máshol is alkalmas lehet a szárnyvonalak megmentésére."  A fentiek szellemében keressük a megoldást a regionális vasútvonalak menti, többnyire hátrányos helyzetű térségek közlekedési problémáira. Célunk, hogy a regionális szó ne leépülést jelentsen, hanem a régióban élők igényei szerinti közlekedést.  Az utasok és a települések hangja jusson el a döntéshozókhoz, és az ésszerű utasigények találjanak meghallgatásra.  (NFM, KTI, MÁV csoport, busztársaságok.)

Projektidőszak: 2014. július 31. - 2016. április 30.


Társszervezetek, együttműködők


 
Gördögök SE